Het lijkt wel koraal


De eerste onderzoeksresultaten van de Europese lander Philae werpen nieuw licht op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Op de harde ondergrond waarop Philae is geland, ligt slechts tien of twaalf centimeter stof.

Voor de historische landing van Philae op 67P afgelopen woensdag, konden wetenschappers alleen maar speculeren over de structuur van het oppervlak van de komeet. Nu is veel bekend over hoe de puinklomp in elkaar zit, Philae heeft enorm gedetailleerde foto’s van het oppervlak genomen. Nog niet al die foto’s zijn openbaar gemaakt. Maar volgens woordvoerders van ESA zien sommige delen eruit als koraalriffen op de zeebodem.

De lander Philae is het eerste door mensen gemaakte apparaat dat landde op het oppervlak van een komeet. Dat ging nog bijna fout omdat de harpoenen van Philae niet werkten, zodat de robot zich niet kon vastklinken zoals gepland. Het mini-laboratorium ketste daarom twee keer van het oppervlak af en kwam uiteindelijk neer op een helling van een kraterrand. Voordat de energievoorziening van Philae weekend leeg raakte, ontving de onderzoekers grote hoeveelheden gegevens van de instrumenten aan boord