Het land van Hitler weet weinig van oorlog


Mauthausen

Adolf Hitler werd geboren in Oostenrijk. Zijn rechterhand Eichmann ook. Maar uitgerekend in het land van Hitler is de kennis over de Tweede Wereldoorlog diep aan het wegzakken, blijkt aan de vooravond van de dodenherdenking. Vooral onder jongeren is het bar en boos met basale kennis over wat er in de jaren tussen 1938 en 1945 gebeurde.

Dat Hitler een Oostenrijker was, weet een vijfde van de bevolking niet meer, voor Eichmann is dat zelfs 86 procent. Het grote Oostenrijkse concentratiekamp Mauthausen (foto) kent 42 procent van de bevolking niet meer, blijkt uit de studie van de Claims Conference, een samenwerkingsverband van slachtoffers van de oorlog.

Op de vraag hoeveel mensen in de concentratiekampen stierven, antwoorden millennials gemiddeld met ‘2 miljoen of minder’. Het waren naar schatting 6 miljoen. Liefst 13 procent van de jongeren denkt dat het aantal doden ‘overdreven’ wordt. Enige onderbouwing van dat onderbuikgevoel kunnen ze niet geven.

Een vijfde van de ondervraagden had nog nooit van Anne Frank gehoord. De mensen die haar naam wel kenden, hadden echter grote moeite om het land aan te geven waar ze woonde en werd opgepakt door de nazi’s. Maar 20 procent wist dat het Nederland was.