Het Higgs-deeltje: nu nog iets meer ontdekt


Veel opwinding in de natuurkundige wereld: is het mysterieuze higgsdeeltje, waarvan het bestaan 40 jaar geleden werd voorspeld door de Britse natuurkundige Peter Higgs, nu wel of niet gevonden? Het Europese Laboratorium voor Deeltjesfysica CERN in Genève kondigde een persconferentie aan met nieuws over de zoektocht naar dit deeltje. In december had het CERN ook al een persconferentie waarin ze verklaarden dat ze “misschien” een nieuw deeltje hadden gevonden, maar de bewijzen waren nog niet overtuigend genoed. De onderzoekers wilden meer experimenten doen met hun deeltjesversneller (de Large Hadron Collider – LHC) om met meer zekerheid iets over dit deeltje te kunnen zeggen.

Vandaag was zelfs de inmiddels 83 jaar oude meneer Higgs uitgenodigd. Dit zagen veel mensen als bewijs dat het higgsdeeltje nu wél gevonden zou zijn. Ondanks het strenge embargo van CERN verkondigde een anonieme wetenschapper al tegenover het vakblad Nature dat er zéker iets gevonden is. Ook lekten filmpjes van CERN uit op het internet, waarin gezegd zou worden dat ze iets gevonden hadden. Maar voor de details moest de wereld wachten tot vanmorgen.

Foto: sxc.hu

Twee verschillende detectoren, CMS en ATLAS, werden onafhankelijk van elkaar gebruikt om te zoeken naar het nieuwe deeltje. De wetenschappers die met de CMS-detector werkten kunnen met 95% zekerheid zeggen dat er een nieuw deeltje gevonden is. Ook de wetenschappers van ATLAS zijn voorzichtig met hun uitspraken, maar ook zij kunnen met grote zekerheid de aanwezigheid van een nieuw deeltje bewijzen. Beide resultaten werden met luid applaus onthaald. Maar, verzekeren de onderzoekers, de resultaten zijn nog preliminair. Om tot 100% zekerheid te komen moeten er nóg meer experimenten gedaan worden. Over een half jaar weer een persconferentie?

Het bestaan van het higgsdeeltje kan bevestigen dat het standaardmodel van de natuurkunde klopt. Dus het kan maar beter echt gevonden zijn, anders moet de hele natuurkunde op de schop.

Follow Faqtman on Twitter