Het grote vergeten van de 7-jarige


Mensen hebben over het algemeen weinig herinneringen aan hun eerste levensjaren. De eerste herinneringen in het leven zijn van rond 5 tot 6 jaar. Toch hebben kleine kinderen een goed geheugen, weet iedereen die wel eens een spelletje memory met ze heeft gedaan. Wanneer raken ze al die vroege herinneringen dan kwijt?

Het antwoord dat nu met redelijke precisie kan worden gegeven is 7 jaar. Psychologen van Emory University in de VS volgden 83 kinderen van hun derde tot hun negende en vroegen ze steeds opnieuw naar herinneringen. Van gebeurtenissen op hun vierde – een bezoek aan een pretpark, een verjaardagsfeestje – herinneren kinderen zich op hun vijfde en zesde nog 72 procent.

Op hun achtste daalt dat percentage ineens naar 35 procent, schrijven de onderzoekers in het academische vakblad Memory.

Opmerkelijk is dat van de gebeurtenissen die kinderen zich op 8-jarige leeftijd nog wel herinneren, meer details beschikbaar komen in het geheugen. Volgens de onderzoekers is dat omdat zich na de zevende verjaardag het autobiografisch geheugen ontwikkelt. Dat helpt kinderen een eigen persoonlijkheid te krijgen. Ook krijgen ze een betere spraakvaardigheid, waardoor ze herinneringen beter onder woorden kunnen brengen.