Het grote relatie-onderzoek


stel koppel

Wat zijn de ingrediënten voor een succesvolle, langdurige liefdesrelatie: is het de goede seks? Zijn het de liefkozingen en knuffels? Of heeft het iets te maken met de tijd dat je bij elkaar bent? Dit soort vragen stonden centraal in een grootschalig crosscultureel onderzoek dat werd uitgevoerd door de Indiana Universiteit (VS).

Aan het onderzoek deden 1000 koppels uit de Verenigde Staten, Brazilië, Duitsland, Japan en Spanje mee. De stelletjes waren de tussen de 40 en 70 jaar oud, en waren gemiddeld 25 jaar samen.

Allereerst waren de onderzoekers benieuwd welke factoren eigenlijk bijdroegen aan de relatietevredenheid. Voor mannen was het belangrijk dat ze in goede gezondheid waren en dat hun partner tot een orgasme kwam. Ook mannen die veel knuffelden en zoenden met hun partner waren gelukkiger met hun relatie. Gek genoeg ging dit laatste niet op voor vrouwen. Vrouwen waren gemiddeld minder tevreden met hun relatie dan mannen. Voor hen was het – net als voor mannen – belangrijk dat ze lang bij elkaar waren (hoe langer, hoe tevredener) en dat ze geen last hadden van seksuele problemen.

man aantrekkelijk

Ook factoren die bijdroegen aan de seksuele tevredenheid in een relatie werden onder de loep genomen. Hier waren mannen en vrouwen meer gelijkgestemd. Veel zoenen en knuffelen, moeite doen voor je partner en frequent met elkaar de koffer induiken, waren allemaal ingrediënten die voor zowel mannen als vrouwen bijdroegen aan een gelukkig seksleven. Klein detail: Mannen die veel sekspartners hadden gehad, waren seksueel gezien minder tevreden met hun relatie.

Ook de duur van de relatie speelde een rol bij het geluk. Naarmate stellen langer bij elkaar waren, werden mannen steeds tevredener over hun relatie, terwijl vrouwen seksueel gezien juist gelukkig werden. Volgens de onderzoekers krijgen vrouwen met het verstrijken van de jaren minder hoge verwachtingen, waardoor ze sneller tevreden zijn.

Ook werden er opmerkelijke culturele verschillen gevonden. Van alle vijf nationaliteiten waren de Japanners het meest gelukkig met hun relatie en met hun seksleven. Ook de Braziliaanse vrouwen spraken met volle tevredenheid over hun seksleven. De Amerikanen waren zowel seksueel als relationeel het minst gelukkig met hun relatie.

Bron: Archives of Seksual Behavior