Het glazen vliegtuig


Vliegen zonder uit het raampje te kunnen kijken. Bouwers van vliegtuigen zijn daar nu al mee bezig. Maar dat betekent niet dat je niks zult zien. Het bedrijf Centre for Process Innovation (CPI) in Groot-Brittannië is bezig het interieur van verkeersvliegtuigen ingrijpend te veranderen.

Het uitgangspunt van de Britten is eenvoudig: vliegtuigraampjes zijn lastig. Rond het raam moeten verstevigingen worden aangebracht in de structuur van de cabine. Dat levert extra gewicht op en daarmee een hoger brandstofverbruik.

Toch zijn eerdere pogingen om de ramen af te schaffen altijd mislukt. We vinden het eng om niet naar buiten te kunnen kijken. CPI wil dat ondervangen door vliegtuiginterieurs te voorzien van ultradunne hi-res schermen die een beeld van de buitenwereld projecteren. Zo wordt het hele vliegtuig één groot raam. Bovendien kan extra informatie op de panelen worden gegeven. Wat de stad onder je bijvoorbeeld is; of welke vlucht in de verte te zien is.

Binnen tien jaar moeten dergelijke vliegtuigen klaar kunnen zijn, denkt CPI, dat momenteel werkt aan het maken van de schermen.