Het gewicht van de mensheid


We worden vetter en vetter. En dat is niet alleen maar ongezond, maar heeft ook nog eens toch een flinke aanslag op de wereldwijde voedselvoorziening tot gevolg. Onderzoekers van de London School of Hygiene and Tropical Medine berekende hoe zwaar de volwassen menselijke bevolking nu precies is: 287 miljoen ton. Daarvan wordt 15 miljoen ton door overwicht veroorzaakt en 3,5 miljoen door extreem overgewicht.

Foto: © Kristina0488 | Dreamstime.com

Het continent Noord-Amerika is – niet verassend – koploper op het gebied van de zwaarlijvigheid. Terwijl de gemiddelde menselijke aardbewoner 62 kilo weegt, is de Noord-Amerikaan gemiddeld 80,7 kilo zwaar. Zij vormen maar 6 procent van de totale wereldbevolking, maar hun gewicht vormt wel een derde van het totale gewicht, of biomassa, van alle volwassenen op de aarde. Ter vergelijking: Azië vormt ruim 60 procent van de totale wereldpopulatie, maar hun bijdrage aan de biomassa is slechts 13 procent.

Het is zelfs zo erg dat als alle landen dezelfde gemiddelde BMI zouden noteren als de Noord-Amerikanen, er wereldwijd 58 miljoen ton aan gewicht bij zou komen. Dat is het hetzelfde als een toename in de wereldbevolking van 935 miljoen mensen van gemiddeld gewicht.

De resultaten van het rapport zijn gebaseerd op gegevens uit 2005, dus in werkelijkheid zijn we op dit moment nog een stuk zwaarder dan hierboven genoemd. En aangezien we volgens de VN tegen het jaar 2050 met 9 miljard zullen zijn, zullen de tonnen er nog wel blijven aankomen.

Het onderzoek staat in BMC Public Health.

Follow Faqtman on Twitter