Het geheim van veroudering gekraakt?


Aan een Japanse universiteit lijkt een stap te zijn gezet bij het ontdekken hoe we veroudering kunnen stoppen. Een groep genetici onder leiding van Jun-Ichi Hayashi van de universiteit Tsukuba begrijpt beter waarom onze lichamen gammeler worden naarmate de jaren vorderen. Sterker nog, ze denken dat proces zelfs te kunnen omdraaien.

De theorie is tot nu toe dat veroudering wordt veroorzaakt door foutjes die in ons dna sluipen. Hoe langer je leeft, hoe meer van die onvolkomenheden in het genetisch materiaal komen. Dat leidt uiteindelijk tot zaken als uitvallend haar en botontkalking, tekenen van veroudering.

Hayashi en zijn team hebben dna verzameld van zowel zeer jonge kinderen als zeer oude mensen en ze bekeken het dna om te zien hoe groot de verschillen zijn. Daarbij viel het ze op dat ze helemaal geen foutjes ontdekten in het genetisch materiaal. De bestaande theorie verklaart veroudering dus niet op bevredigende wijze.

Wat het team wel zag, was dat genen tijdens de veroudering uit of juist aan werden gezet. Dat gebeurde door twee chemische stoffen, die op celniveau regelden of een gen aan het werk ging of niet. Door die stoffen te manipuleren, konden de genetici een oude cel weer jong maken, of omgekeerd.

Verder onderzoek leerde dat er twee genen zijn die verantwoordelijk zijn voor het produceren van de stoffen die veroudering veroorzaken. Dat zijn CGAT en SHMT2. Door deze genen beter te reguleren, zou wellicht veroudering afgeremd kunnen worden. Voorlopig werkt de oplossing van de Japanners echter alleen in een laboratoriumschaaltje, op celniveau. Crèmes of haargroeimiddel hebben ze nog niet in de aanbieding.

Het onderzoek staat in het vakblad Scientific Reports.