Geheim van gevoelstemperatuur


Al buiten geweest vandaag? Het is ijskoud, terwijl de thermometer maar -4 aanwijst. Hoe komt dat toch?

De thermometer zegt namelijk niet alles. Zo kan het bij 30 graden prima uit te houden zijn, als de luchtvochtigheid maar laag is. Omgekeerd werk het ook. Een temperatuur van -10 hoeft niet onaangenaam te zijn, als er maar geen wind staat.

Het winterweer is zo erg, dat meerdere Europese luchthavens vandaag zijn gesloten. Foto: © Ewa Kubicka | Dreamstime.com.

Dat het vandaag zo koud aanvoelt komt door de striemende wind uit het oosten. Daardoor zakt de gevoelstemperatuur, onze waarneming van hoe warm of koud het is.

Als lucht langs je lichaam blaast, zal vocht op je huid sneller verdampen. Dat onttrekt warmte aan je lichaam, zodat je de wind als extra koud ervaart. Hoe meer wind, hoe meer je de rillingen krijgt. Ook de luchtvochtigheid is belangrijk, lucht waarin weinig waterdamp zit, laat meer vocht verdampen dan vochtige.

Het KNMI gebruikt tegenwoordig zelfs formules om te gevoelstemperatuur uit te rekenen. Toch blijft gevoelstemperatuur een beetje natte vingerwerk. Letterlijk. Steek je natte vinger in de lucht bij bij vriesweer en windkracht 6 en het voelt als -8. Zie voor alle andere temperaturen deze omrekentabel.

Follow Faqtman on Twitter