Het geheim van de tepel


Waarom hebben vrouwen kleine bobbeltjes rond hun tepels? Wetenschappers hebben het antwoord: ze maken er geurstoffen mee aan.

Vrouwentepels fascineren niet alleen mannen, maar ook wetenschappers. Waarom zitten er toch van die kleine bobbeltjes op? We weten al langer dat die bobbeltjes kleine kliertjes zijn. Als vrouwen zwanger worden, nemen de bobbeltjes in aantal toe en worden ze groter. Soms komt er ook wat vloeistof vrij. Lange tijd werd gedacht dat dat vocht bedoeld was om de huid te smeren, maar nu blijkt dat er geurstoffen inzitten die de baby moeten helpen de borst te vinden. Baby’s vinden het spul namelijk onweerstaanbaar lekker.

Franse onderzoekers bekeken de borsten van 121 jonge moeders, in de eerste drie dagen na de geboorte van hun baby. Ze telden het aantal klieren op de tepel en keken hoe snel de moeder na de geboorte begon met melk aanmaken. Daarnaast hielden de onderzoekers bij hoe goed de baby’s dronken en hoeveel hun gewicht toenam.

Wat bleek? Vrouwen met meer dan negen klieren rond hun tepels produceerden sneller melk. Bovendien dronken hun baby’s meer en groeiden ze daardoor sneller. De wetenschappers denken dat de geur die de tepels produceren ervoor zorgt dat de baby’s meer willen zuigen. Vooral bij vrouwen die voor het eerst moeder werden was het effect duidelijk waarneembaar. Mogelijk komt dat doordat bij het eerste kind de hulp van de natuur het belangrijkst is, omdat de moeder dan nog geen ervaring heeft met voeden van kinderen.

De onderzoekers hopen dat de geur kan worden gebruikt om te vroeg geboren baby’s kennis te laten maken met borstvoeding. Met de geur zouden de mondspieren getraind kunnen worden, zodat de overgang van sondevoeding naar flesvoeding of borstvoeding makkelijker wordt.

Follow Faqtman on Twitter