Het geheim achter oude vaders


Wanneer een vrouw eenmaal de 30 is gepasseerd, zal het voor haar steeds steeds lastiger worden een gezond kind te krijgen. Dat is anders bij mannen. Hoe vaak hoor je het wel niet dat een 65-plusser nog een gezond kind weet te verwekken bij een veelal stuk jongere vrouw? Hun geheim? Een dieet met voldoende vitamines en mineralen.

Foto: Alyssa L. Miller

Onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory (VS) kwamen daarachter door 80 gezonde mannen tussen de 22 en 80 jaar onder de loep te nemen. De mannen boven de 44 jaar met de hoogste dagelijkse hoeveelheid vitamine C bleken 16 procent minder DNA-schade in hun zaadcellen te hebben dan leeftijdsgenoten die dagelijks de minste hoeveelheid vitamine C innemen. Een vergelijkbaar resultaat gold voor vitamine E, foliumzuur en zink. Bij jonge mannen (onder de 44 jaar) was dit effect niet te zien.

De oude mannen die zich hielden aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen deden wat betreft de DNA-kwaliteit van hun sperma zelfs niet onder voor de jonge mannen met dezelfde inname.

Waarom vitamines en mineralen zo goed zijn voor het DNA is geen mysterie. Ze dienen als antioxidanten die voor het DNA schadelijke moleculen vangen en onschadelijk maken. Als oude man met een kinderwens kun je er dus maar beter zoveel mogelijk van binnenkrijgen.

Het onderzoek staat beschreven in Fertility and Sterility.

Follow Faqtman on Twitter