Het gaat vaker bliksemen


In de Verenigde Staten zullen meer bliksems komen. De oorzaak zou de opwarming van de aarde zijn. Dat zeggen meteorologen van de University of California in Berkley in het vakblad Science. Met iedere graad aardopwarming stijgt het aantal bliksems met 12 procent. Ze voorspellen tot 2100 minstens 50 procent meer onweer.

De wetenschappers analyseerden twee belangrijke factoren die cruciaal zijn voor het aantal flitsen: de hoeveelheid neerslag en de beschikbare energie om lucht op te laten stijgen. De combinatie daarvan bepaalt de flitsfrequentie. Ze lieten elf mondiale klimaatmodellen door een computer doorrekenen om het aantal bliksems uit de wolken naar de aarde te voorspellen.

Daaruit bleek voor de VS een toename van ongeveer twaalf procent per graad wereldwijde opwarming van de lucht. De werkwijze leent zich goed om ook de flitsfrequentie in andere delen van de wereld te schatten, zo schrijven de onderzoekers.

Door de toenemende bliksem zal het aantal natuurbranden toenemen, denken de Amerikanen. Nu al wordt het grootste gedeelte van de natuurbranden in de VS veroorzaakt door blikseminslag. Het bliksemt 25 miljoen keer boven het land. Zo’n veertig procent daarvan slaat in, een klein deel daar weer van veroorzaakt brand.

Het KNMI in Nederland laat weten dat ze geen toename van het aantal bliksems hebben geteld de afgelopen jaren. Het weerlicht tussen de 100.000 en 300.000 keer per jaar boven Nederland, voor Belgiƫ gelden vergelijkbare cijfers. Noord-Brabant kent de meeste inslagen, oostelijk Groningen de minste.