Het einde van de filtersigaret?


filtersigaret

Amerikaanse onderzoekers zeggen dat de filtersigaret zo vervuilend is, dat zij verboden zou moeten worden. Ze denken dat een dergelijk verbod in de Europese Unie het eerst kan worden ingevoerd. Bij ons is wegwerpplastic namelijk ook verboden vanaf volgend jaar.

De weggegooide filters zijn de pest voor natuur en milieu. Peuken zijn zelfs het meest voorkomende menselijke afval in de oceanen, nog voor plastic. Daarom, betogen onderzoekers van San Diego State University, moet je ze simpelweg verbieden. Probleem opgelost. Maar is dat niet schadelijk voor rokers, die zo ongefilterde rook binnenkrijgen?

Nee, zeggen de Amerikaanse biochemici. De filters zijn weinig meer dan een marketingtruc van de tabaksindustrie. Ze maken het roken niet minder ongezond. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat rokers extra hard zuigen aan een filtersigaret, waardoor de rook dieper in de longen komt. Bovendien laten delen van het filter los en komen in de longen.

Volgens een Duitse studie uit 2016, komen jaarlijks 4,5 biljoen sigarettenfilters in de natuur. In 2017 meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat tot twee derde van de sigarettenpeuken op de grond terechtkomen. Dat zijn tien miljard peuken die mensen achteloos weggooien, elke dag.

De hoop van de onderzoekers is gevestigd op de EU. Europa is het verst in het bestrijden van zwerfafval. Het verbod vanaf 2021 van plastic bestek, rietjes en wattenstaafjes zou de EU aan kunnen vullen met filtersigaretten, zeggen ze. Dat zal wellicht ook meer mensen van het roken afbrengen. Een gunstig scenario voor iedereen, aldus de Amerikanen.