Het einde van bruine appels


Zodra je een appel opensnijdt, wordt de binnenkant bruin. Oxidatie, een natuurlijk proces waaraan je niks kunt doen. Of wel? Het Canadese biotechbedrijf Okanagan Specialty Fruits heeft de oplossing. Daar begonnen ze in 2003 de ontwikkeling van de niet-bruinende appel. Nu hebben ze toestemming om dat fruit in de VS op de markt te brengen. Europa volgt wellicht snel.

Appels worden bruin door de stof polyfenol oxidase, dat de oxidatie in gang zet. De Canadezen hebben aan hun appels een gen toegevoegd dat extra polyfenol oxidase produceert. Dat lijkt gek, maar de appelboom reageert op de overproductie van de stof door de aanmaak maar bijna helemaal stil te leggen. Het gevolg is een appel die zeer weinig bruinmakende stof in zich heeft.

De aanpassing is niet alleen cosmetisch. Fruitbedrijven behandelen nu hun appels aan de buitenkant voor ze naar de supermarkt gaan om de bruining zo lang mogelijk tegen te houden. Dat kan bij de genetisch gemanipuleerde appels achterwege blijven. Dat betekent een kostenbesparing van 30 procent per appel.

Zullen mensen gemanipuleerde appels willen eten? Okanagan heeft het 175.000 consumenten gevraagd. De meerderheid was positief zeggen ze. De proef op de som komt als de appels in het schap liggen. Gaan mensen ze kopen?