Het eiland zonder bijen


Macquarie Island

Het is een van de grote milieurampen van deze tijd, zo zeggen veel wetenschappers. Om ons heen sterven bijen massaal uit. Dat betekent dat minder bloemen worden bevrucht, wat ecosystemen in elkaar zou doen klappen. Ook hebben vogels en andere dieren minder voedsel, wat ook het einde van andere soorten zou kunnen inluiden.

Of toch niet? Wetenschappers hebben een eiland zonder bijen gevonden waar bloemen en planten het uitstekend doen. Macquarie ligt ver van alles en iedereen, halverwege Nieuw-Zeeland en Antarctica. Het heeft een mild klimaat, met temperaturen die variëren tussen 0 en 10 graden. Er zijn geen permanente bewoners.

En er zijn dus geen bijen, maar wel een bloeiend ecosysteem, vol met bloemen, waaronder orchideeën. Die bloemen hebben overigens allemaal één ding gemeen: ze zijn groen. Dat komt omdat de bevruchting op het eiland wordt geregeld door vliegen. Die hebben andere ogen dan bijen en kunnen slechts heel weinig kleuren zien. Daar heeft de natuur op het eiland zich op ingesteld.

Het Royal Melbourne Institute of Technology houdt Macquarie al 20 jaar in de gaten en ze schrijven in het vakblad Plant Biology over de totaal-groene natuur van het eiland. Het kan een manier zijn om ook in andere werelddelen bloemen en planten te redden van de ondergang, als de bijen er niet meer zijn. Vliegen heb je overal en ze kunnen de klus net zo goed klaren als bijen.

Macquarie is in meerdere opzichten een interessant studie-object. Het eiland ontstond pas 600.000 jaar geleden en het ligt zo geïsoleerd dat de natuur zich onafhankelijk van de rest van de wereld heeft kunnen ontwikkelen. Het eiland heeft nooit vast gezeten aan een continent en het ligt te ver van Australië en Nieuw-Zeeland om door de natuur daar te worden beïnvloed.