Het broeit in de Stille Oceaan


Het is zeer waarschijnlijk dat 2014 en 2015 El Nino jaren worden. In dergelijke jaren warmt het water van de Stille Oceaan voor de kust van Zuid Amerika flink op. Dat werkt als een soort lopende band voor extreem weer dat over de oceaan richting Azië en de rest van de planeet wordt getransporteerd. In dergelijke jaren – meestal in onze winter – stijgt de gemiddelde temperatuur op onze planeet, wat in Mexico, de VS en Canada meestal zorgt voor zeer zachte, subtropische winters.

In noordelijk Europa zorgt El Nino juist voor een strenge winter met veel neerslag. Australië krijgt vaak te maken met extreme droogte.

De Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) zegt dat metingen uitwijzen dat het water voor de kust van Ecuador, Peru en Chili al aardig aan het opwarmen is. Het kon zelfs wel eens een zeer sterke El Nino worden. ‘Het broeit in de Stille Oceaan’, twitterde de organisatie.

Diverse klimaatonderzoekers zeggen dat de sterke opwarming van het water die uit de cijfers naar voren komt, betekent dat het een bijzonder heftige El Nino wordt. Oceaanfysicus Stefan Rahmstorf van de Universiteit Potsdam in Duitsland zei na het zien van de cijfers tegen de Oostenrijkse radiozender ORF dat hij rekent met een recordtemperatuur in 2015 als gevolg van dit weerfenomeen. Het vorige record stamt uit 2010, een jaar na de El Nino van 2009.