Het belang van goede koffie op de werkvloer


horeca apparatuur

Koffie! Veel mensen hebben een bakje troost nodig om de werkdag goed kunnen laten beginnen. Iedereen kent het type: nog voor ze iets hebben gedaan, staan ze bij de automaat voor hun eerste shot van de dag. Voor die tijd alsjeblieft niet storen. Koffie is dan ook met kop en schouders het populairste genotsmiddel ter wereld (wetenschappers spreken liever over een psychostimulans), ver vóór nicotine en alcohol.

Wat drinken al die mensen op kantoren en op fabrieksvloeren eigenlijk? Wie een kopje typische Nederlandse koffie aan de lippen zet, krijgt 98 procent water binnen. Daarnaast bevat de bruine vloeistof kleine hoeveelheden zink, calcium, magnesium, koper en potassium. Er zitten zelfs vitamines in, zoals B3, B12 en vitamine C. Dik zul je er niet snel van worden. Zwarte koffie geeft je maar 2 kilocalorieën per 100 gram aan energie. Wie suiker en melk of room in de koffie doet, maakt de drank natuurlijk calorierijker.

Maar het belangrijkste ingrediënt na water is natuurlijk cafeïne. Deze stof heeft een opwekkende werking. Mensen voelen zich wakkerder, energieker en sterker als ze een flink shot hebben gehad, in welke vorm dan ook. Gedeeltelijk is dat psychisch. Zelfs door alleen al koffie te ruiken, voel je je extra energiek, zo ontdekten onderzoekers die hersens onderzochten van mensen die aan versgemalen koffie roken.

Dat bedrijven deze ‘drug’ vaak onbeperkt aan hun personeel geven, soms zelfs professionele horeca apparatuur in huis halen, is niet zo verwonderlijk. Verschillende studies tonen aan dat je na inname beter, sneller en meer informatie kan verwerken. Mensen die met koffie op achter het stuur plaatsnemen rijden beter en geconcentreerder dan mensen die ‘nuchter’ in de auto stappen. Cafeïne helpt zelfs tegen een lichte verkoudheid, zodat je niet ziek naar huis hoeft te gaan.