Slim hert leert jager te vermijden


edelherten

Vrouwelijke edelherten gaan met het klimmen der jaren mensen meer en meer uit de weg. Bereiken ze eenmaal de leeftijd van tien jaar, dan zijn ze dan praktisch onbereikbaar voor jagers, zegt een groep wetenschappers aan de Universiteit van Alberta in Canada.

Oudere dieren gebruiken verschillende methoden om te voorkomen dat ze het loodje leggen. Ze bewegen zich minder in de nabijheid van mensen, waardoor de kans op een gevaarlijke ontmoeting met jagers kleiner wordt. Ervaren dieren verbergen zich ook graag in de buurt van wegen of in het bos, omdat ze weten dat jagers daar minder snel schieten. Anderen zoeken juist geaccidenteerd terrein – vooral bij zonsopgang en zonsondergang, rapporteren de onderzoekers in het tijdschrift PLoSOne.

De onderzoekers vonden ook bewijzen dat de dieren reageren op de bewapening van de jagers. Ze weten bijvoorbeeld dat boogschutters dichterbij moeten komen dan jagers die een geweer gebruiken. Zie ze een boog, dan zoeken de vrouwelijke herten terrein dat moeilijker begaanbaar is voor mensen. Ze worden daar zo goed in, dat oudere wijfjes bijna niet worden geschoten. Dat betekent ook natuurlijke selectie, alleen slimme dieren overleven.

Voor hun studie volgden de onderzoekers 49 vrouwelijke edelherten in de Canadese provincies Alberta en British Columbia. Die kregen een zender om en werden tot vijf jaar lang gevolgd. De dieren kunnen meer dan 20 jaar oud worden en bezitten dus een groot lerend vermogen. Ze zien hoe soortgenoten sterven door kogels en pijlen van mensen. Dat zijn vooral mannetjes, want die zijn gewild vanwege hun gewei. De vrouwtjes profiteren daarvan door vooral goed op te letten en verder te leven.