Hersentumor door overgewicht


dreamstime_xs_29351567

Diabetes, depressie, atheriosclerose: dat mensen die te veel gewicht met zich meedragen een grotere kans lopen op deze ziektes is bekend. Maar er komt een nieuw risico bij en het is niet de minste. Overgewicht bevordert ook de vorming van een hersentumor. Onderzoekers aan de Universiteit van Regensburg (Duitsland) hebben ontdekt dat het risico op bepaalde hersentumoren niet alleen met de levensjaren toeneemt, maar ook met het lichaamsgewicht.

De diagnose hersentumor is vaak een doodsvonnis omdat de behandelingsmethoden riskant zijn en het succes meestal beperkt is.

De Duitsers deden een zogenoemde meta-analyse, ze gingen schatgraven in data van andere onderzoeken. De Duitse wetenschappers betrokken gegevens van in totaal twaalf studies over de body mass index (BMI), lichaamsbeweging en het optreden van twee soorten hersentumor, meningioom en glioom. Dit zijn de meest voorkomende vormen van hersentumoren bij volwassenen.

De analyse toonde aan dat bij mensen met overgewicht (BMI 25 tot 29,9) de kans op het ontwikkelen van een meningioom 21 procent hoger ligt. Bij mensen met obesitas (BMI van 30 of meer) lag die kans zelfs 54 procent hoger. Het enige lichtpuntje: een te hoog lichaamsgewicht zorgt niet voor een grotere kans op een glioom.

Lichaamsbeweging kan helpen om niet alleen af te vallen, maar ook om de kans op een hersentumor te laten afnemen. De groep van mensen met de grootste mate van fysieke activiteit vertoonde een 27 procent lager risico op meningioma in vergelijking met zij die alleen maar zaten.

De Duitsers willen verder studeren op de link tussen overgewicht en kanker in de hersens. Welke mechanismen zijn er aan het werk? De theorie is nu dat overgewicht leidt tot een overproductie van oestrogeen, dat op zijn beurt de ontwikkeling van meningiomen aanstuurt. Verder wordt obesitas geassocieerd met hoge niveaus van insuline in het lichaam en ook insuline kan de groei van Meingiomen bevorderen.