Hersenstimulatie tegen verslaving


Het gebruik van hersenstimulatie werkt al heel goed tegen de ziekte van Parkinson. Nu blijkt het ook verslaving te genezen. De techniek van hersenstimulatie is nieuw. Het komt neer op het boren van gaten in de schedel, waarna elektroden worden bevestigd op delen van de hersens. Die geven elektrische impulsen af en stimuleren delen van het brein of leggen deze juist stil.

Het beïnvloeden van de hersens op deze manier staat nog in de kinderschoenen. De techniek is voor veel aandoeningen van het brein nog niet precies genoeg. Maar er wordt druk onderzoek gepleegd om dat te veranderen. De universiteit van Genève heeft daarbij een doorbraak gehad.

Ze lieten muizen een cocaïneverslaving ontwikkelen door ze dagelijks met de drug in te spuiten. Vervolgens moesten de muizen afkicken door hersenstimulatie. Dat werkte niet, de impulsen werden niet precies genoeg afgeleverd. In een tweede stap werd de hersenstimulatie gecombineerd met een medicijn dat de productie van dopamine reguleert. Dat is de stof die zorgt voor het gevoel van ‘beloning’ dat zo’n belangrijke rol speelt bij verslaving.

De combinatie van de twee behandelingen werkte perfect. Binnen dagen waren de muizen van hun verslaving af. De elektroden en de medicijnen zorgen beide voor onderdrukking van hersenactiviteit die zorgt voor de zucht naar drugs en versterken elkaar schijnbaar.

Het is nu zaak deze techniek op mensen te gaan testen.