Hersenscanner ‘kijkt’ in brein


Het is de plotlijn in menig science fiction verhaal. Een mens wordt aangesloten op een computer en uit de hersenen worden herinneringen gehaald. Dat is nu science, maar geen fiction meer. Aan de universiteit Berkeley (Verenigde Staten) zijn onderzoekers er in geslaagd om beelden uit het brein van proefpersonen te halen. Die keken naar foto’s en filmpjes terwijl hun hersens werden gescand om de bloeddruk in de visuele cortex te meten.

De afbeeldingen (boven) en de resultaten van de hersenscan (onder). Beeld: University of California.

Uit de scandata werden de beelden die de proefpersonen bekeken gereconstrueerd. De beelden die de computer onttrok uit de hersens zien er uit als olieverfschilderijen. Opvallend is dat ze soms goed kloppen, maar ook vreemde verschillen vertonen. Een donkere vrouw wordt een blanke man; een vliegtuig dat de landing inzet is in de hersens al geland.

De technologie staat uiteraard nog in de kinderschoenen. De komende jaren zullen de beelden scherper en accurater worden. Wellicht dat de politie over tien jaar een verdachte niet meer verhoort, maar gewoon in zijn hersens kijkt naar een beeld van de misdaad.

Het onderzoek staat vanaf vandaag in het vakblad Current Biology.

Follow Faqtman on Twitter