Hersens in een schaaltje


Voor het eerst zijn wetenschappers er in geslaagd om een stukje brein na te maken. In een schaaltje, met rattencellen.

In de wereld van Science Fiction is het heel normaal: een brein dat buiten een lichaam bestaat en via een computer met de rest van de wereld praat. In het echt is zoiets nog een paar stappen te ver. Wél zijn wetenschappers er in geslaagd om zelf een klein stukje hersens van een rat te maken. Compleet met herinneringen.

Onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh (VS) wisten met enkele cellen van de hippocampus van een rat en een groeimiddel een stukje werkend brein te maken. De hippocampus is verantwoordelijk voor de opslag en verwerking van informatie.

Het stukje brein begon zelfs te ‘denken‘, nadat er een stroompje doorheen was gejaagd, gingen de cellen via elektrische impulsjes met elkaar communiceren. Dat duurde 12 seconden, lang genoeg voor het vormen van ‘herinneringen’ in de cellen, denken de onderzoekers.

Dankzij dit onderzoek kunnen wetenschappers beter leren begrijpen wat er precies gebeurt in het brein. Een logische volgende stap is om ook menselijke hersencellen in een schaaltje te kweken. De onderzoekers uit Pittsburgh zijn vooral nieuwsgierig hoe cellen de taken in het brein verdelen en hoe de communicatie tussen de verschillende cellen in zijn werk gaat.

Follow Faqtman on Twitter