Hersenkwab zorgt voor spiritualiteit


spiritualiteit

Je kunt mediteren, bidden, of een boswandeling maken. Maar voor innerlijke rust kun je ook een deel van je hersens laten weghalen.

Dat zeggen onderzoekers uit Italië. Hun studie levert het sterkste bewijs tot dusver dat spiritualiteit ontstaat in specifieke hersengebieden.

Voor het onderzoek naar de biologische basis van spiritualiteit, spraken wetenschappers van de Universiteit van Udine naar mensen met een hersentumor. Aan deze patiënten werd voor en na een levensreddende hersenoperatie gevraagd hun ‘innerlijke gevoel’ te beoordelen.

Drie tot zeven dagen na de verwijdering van tumoren uit het achterste deel van de hersenen, in de pariëtale cortex, – een gebied achter in de hersens – meldden patiënten een groter gevoel van ‘innerlijke vrede’. Dit was niet het geval voor patiënten waarvan tumoren werden verwijderd uit de voorste gebieden van de hersenen.

Volgens de onderzoekers hebben ze daarmee het hersencentrum ontdekt waar onze spiritualiteit zit. Sterker nog, beschadig dit centrum en je wordt schijnbaar spiritueler. Sommige patiënten die een deel van hun pariëtale cortex moeten missen, rapporteren zelfs een gevoel alsof ze ‘loskomen’ van hun lichaam. Boeddhistische monniken moeten daar jaren voor mediteren.

Zelfs mensen die hun voeten eerder stevig op de aarde hadden, werden na hun hersenoperatie een beetje zweverig.

De onderzoekers interviewden achtentachtig mensen met een hersentumor. Twintig van deze mensen hadden goedaardige tumoren en hoewel ze een operatie ondergingen, werd geen weefsel verwijderd. Alle achtentachtig spraken zich uit over hun religieuze gewoontes en overtuigingen vóór de operatie en daarna.

De vragenlijst ging in op drie hoofdcomponenten van spiritualiteit: jezelf verliezen in het moment, het gevoel verbonden te zijn met andere mensen en de natuur, en geloven in een hogere macht. Mensen die een deel van de achterkant van hun hersenen moeten missen, scoorden op alle drie deze gebieden duidelijk hoger, de rest voelde geen verschil.

De Italianen willen zeer gelovige mensen nu onder de scanner leggen om te kijken of er extra of juist minder hersenactiviteit bij ze te zien is.