Hersenen willen recht hoofd


Zie je een gezicht in de wolken? Dan is het vast een rechte. Je hersenen zijn niet geschikt voor het zien van scheve hoofden.

Je kent het wel, je ligt in het gras te zonnen en ziet een wolk voorbij drijven. Na lang kijken ontdek je een gezicht in de wolk. Wedden dat dat gezicht rechtop te zien is? Dat vinden we nou eenmaal het makkelijkste om naar te kijken.

Amerikaanse wetenschappers waren niet alleen met hun hoofd in de wolken, maar keken ook naar de maan toen ze inspiratie kregen voor hun meest recente onderzoek. Want waar ze ook gezichten in zagen, de gezichten waren altijd rechtop. Dus: kruin boven, neus in het midden, kin eronder.

Zie jij 'm?
Zie jij 'm?

Ze lieten proefpersonen naar plaatjes van gezichten kijken terwijl deze personen gekoppeld waren aan een fMRI. Dit is een scan die hersenactiviteit omzet in mooie 3d-beelden. De gezichten waren zowel makkelijk zichtbaar als ook afgedekt te zien en de gezichten op de foto’s waren rechtop of ‘op de kop’ afgebeeld.

De gezichten die rechtop te zien waren zorgden voor een hogere activiteit in de hersenen, ons brein is klaarblijkelijk ingericht om gezichten rechtop te herkennen. De afgedekte gezichten waren rechtop net zo makkelijk te vinden als gezichten zonder bedekking.

Niet alleen vinden wij het fijn om gezichten van mensen rechtop te zien, ook dieren herkennen we op die manier beter en sneller.

Het onderzoek bewijst hiermee dat bekende vormen/dingen sneller en beter herkent worden door de mens als deze in de ‘normale stand’ zichtbaar zijn.

Foto: Jordan Oram

Follow Faqtman on Twitter