Hersenen werken beter na maagverkleining


Een maagverkleining leidt niet alleen tot gewichtsverlies, maar heeft ook een positief effect op de hersenen. In een studie van het Radboudumc scoort bijna de helft van de deelnemers een half jaar na de operatie fors beter op allerlei testen voor het brein. Verder kregen de deelnemers een minder hoge bloeddruk, minder diabetes, lager cholesterol, minder depressieve symptomen en hun medicijngebruik ging omlaag.

Gemiddeld verloren de deelnemers in zes maanden dertig kilo. Hoe dat gewichtsverlies leidt tot betere hersenprestaties is nog niet helemaal duidelijk. Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren. Vetcellen zorgen voor ontstekingen die de bloedvaten negatief beïnvloeden, ook in de hersenen. Dat neemt af bij gewichtsverlies. Maar mensen gaan na een maagverkleining ook meer bewegen, waardoor de bloedtoevoer verbetert. Juist de combinatie van ontstekingen en verminderde bloedtoevoer ligt aan de basis van veel hersenaandoeningen, zoals dementie.

De onderzoekers laten in hun studie zien dat er verschil is tussen buikvet en onderhuids vet. Het buikvet dat rondom de organen ligt, is ‘gevaarlijk vet’. De onderzoekers zien een verband tussen de grootte en hoeveelheid vetcellen in het buikvet en de kwaliteit van de bloedvaatjes in het brein. Dat zien ze niet bij onderhuids vet. Vooral het verlies van buikvet lijkt dus belangrijk voor de hersenfunctie.

De conclusies zijn gebaseerd op een studie onder 146 personen die een maagverkleining ondergingen. De gemiddelde leeftijd was 46 jaar. De onderzoekers volgden de deelnemers twee jaar lang en maakten MRI-scans van de hersenen. Daarnaast verzamelden ze bloed en ontlasting, en namen ze kleine stukjes af van vetweefsel, lever en darm tijdens de operatie. Ook bestudeerden ze de prestaties van de hersenen, met testen voor concentratie, geheugen en spreekvaardigheid vóór en na de maag verkleinende operatie.