Hersenen kletsen onbewust


Uniek want voor het eerst te zien: je hersenen die nog druk doorwerken als je bewusteloos bent geraakt.

Wat er in het dagelijks leven in je hersenen gebeurt weten we al. Maar wat gebeurt er in je hersenpan als je je bewustzijn verliest? Voor het eerst zijn er beelden beschikbaar van de hersenactiviteit op het moment dat een persoon bewusteloos raakt.

De beelden zijn gepresenteerd op een Europees congres voor anesthesisten in Amsterdam. Op de beelden lijken verschillende delen van de hersenen met elkaar ’te praten’. De professoren achter de animatie stonden met open mond te kijken naar wat ze hadden ontdekt.

Ze denken dat het dankzij de scantechniek makkelijker wordt om plaatselijke hersenschade bij personen buiten bewustzijn aan te wijzen. Zoals gebruikelijk gaan ook deze wetenschappers niet over één nacht ijs en willen meer scans maken voordat ze vaststellen wat er allemaal gebeurt.

Wel bewijst de animatie het gelijk van een eerdere theorie van professor Susan Greenfeeld van de universiteit van Oxford. Zij claimt dat bewusteloosheid een proces is waarbij verschillende hersendelen elkaar onderdrukken.

Follow Faqtman on Twitter