Hersencellen gemaakt uit urine


We spoelen er elke dag liters van weg: urine. Maar dit goedje blijkt een handige bron van cellen die met gemak in hersencellen kunnen worden omgezet. Zo schrijven onderzoekers van het Chinese Guangzhou-Instituut voor biogeneeskunde en gezondheid in het vakblad Nature Methods.

Stamcelbioloog Duanqing Pei en collega’s visten cellen, losgelaten niercellen, uit menselijk urine en zetten daar via een virus zogenoemde pluripotente genen in. Daarmee kunnen cellen in elke gewenste lichaamscel transformeren, in dit geval hersencellen.

Al na 12 dagen ontstond er een kolonie van de voorlopers van hersencellen. Na nog een tijdje in een groeibevorderende omgeving veranderden de voorlopers in volwassen hersencellen. Die cellen werden vervolgens in de hersenen van pasgeboren ratjes getransplanteerd. Na vier weken bleken de cellen volledig up and running.

Een groot voordeel ten opzichte van embryonale stamcellen is dat de kans op de vorming van tumoren klein is. Daarnaast kunnen de hersencellen op maat worden gemaakt voor de patiƫnt, wanneer de cellen uit hun eigen urine worden gevist. De nieuwe methode biedt daardoor een goede therapie voor patiƫnten met neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer.

Follow Faqtman on Twitter