Herrie maakt octopus kapot


Je mag best gillen als je een inktvis ziet in zee, maar wees verder een beetje zachtjes. Octopussen gaan kapot door lawaai.

De nieuwste ontdekking uit de wereld van de zee komt van octopussen. Die hebben last van trauma’s na een overdosis geluid.

In Spanje werden in 2003 dode inktvissen gevonden na een schietoefening op zee (boven het zee-oppervlak). Wetenschappers wilden weten waarom de octopussen zo makkelijk stierven na het horen van geknal en onderzochten de afgelopen maanden 87 nog levende octopussen.

Zij kregen korte en relatief zachte, maar lage tonen voor hun kiezen.

Ssst!
Ssst!
Deze tonen hadden een frequentie tussen de 50 en 400 Hertz en zouden wellicht het evenwichtsorgaan van de octopus, de statocyst, kunnen beïnvloeden.

Octopussen bleken niet uit evenwicht gebracht, wel deed dit orgaan dienst als een soort ontvanger van de geluiden. Dit is tamelijk funest voor de octopus. Hierdoor werden haarcellen beschadigd, zwollen de zenuwen op en kwamen hier zelfs gaten in. Kortom: het leverde de octopus een trauma op.

Omdat er in het onderzoek slechts een korte tijd en op relatief laag volume geluiden zijn ‘afgevuurd’ op de octopussen, vrezen de Spaanse wetenschappers het ergste voor octopussen die worden blootgesteld aan meer geluidsbombardementen in de oceaan.

Het kan ze een nog veel groter trauma opleveren met dodelijke gevolgen, zo is de verwachting. Dit geluid kan komen van boringen in zee, grote containerschepen en onderzoek op de zeebodem.

Eerder was al aangetoond dat dolfijnen hier last van hebben. Maar octopussen zijn niet, anders dan dolfijnen, afhankelijk van geluid om te kunnen communiceren en te overleven.

Foto: Charles Cady

Follow Faqtman on Twitter