Hergebruik graven gevonden


Aan de ‘Zijderoute’, de handelsweg die Peking ooit verbond met het Romeinse Rijk, is een opmerkelijke begraafplaats gevonden. Hij is 1700 jaar oud en bestaat uit een aantal half begraven grafhuizen, gemaakt met bakstenen. Maar het opmerkelijkste is dat de graven steeds werden hergebruikt.

De begraafplaats ligt bij de plaats Kucha, in het huidige noordwesten van China. Deze plaats is altijd heel belangrijk geweest voor reizigers omdat het een oase is in een van de meest onherbergzame gebieden waar de route doorheen loopt. Vanwege de uitvoering en de inhoud van de grafkamers denken Chinese archeologen dat het graven van belangrijke mensen waren.

Maar onderzoek op de botten die er liggen, toont aan dat de graven werden hergebruikt. Er kwamen steeds nieuwe doden in de grafkamers te liggen, wellicht behoort iedere kamer tot een clan of een familie. Aangezien er geen geschreven aanwijzingen zijn gevonden, moet dat verder worden onderzocht.

De in totaal tien grafkamers worden sinds 2007 uitgegraven, maar nu is er een eerste publicatie in het Engels verschenen. In Journal Chinese Cultural Relics is te lezen hoe de graven waren voorzien van houten afbeeldingen van mythische dieren. Ieder dier stond voor een windrichting.