Hepatitis B 82 miljoen jaar oud


Hepatitis B, een van de meest voorkomende virale infecties over de hele wereld, is meer dan 82 miljoen jaar oud. Duitse wetenschappers hebben dat ontdekt. De onderzoekers van de Wilhelms-Universiteit en het Natuurhistorisch Museum Westfalen-Lippe waren in staat om te bewijzen dat prehistorische hepatitisvirussen voorkomen in het genetisch materiaal van vliegende dinosauriërs en presenteren hun werk in het tijdschrift Nature.

Virussen veranderen niet in fossielen, dus moeten wetenschappers ze op een andere manier vinden. Nu laten virussen soms sporen achter in het genetisch materiaal van hun gastheren. Dat wordt dan generatie op generatie doorgegeven. Zoiets wordt een moleculair fossiel genoemd. De Duitsers bestudeerden het genetisch materiaal van vogels en vonden daarin delen van het Hepatitis B virus dat zat opgesloten in ander genetisch materiaal dat de vliegende dino’s al bezaten. Zo kon de ouderdom van het virus worden vastgesteld.

Hepatitis B veroorzaakt een ernstige leverziekte. Het virus wordt via seks of bloedcontact overgedragen en velt jaarlijks 500.000 mensen wereldwijd, zo zegt de WHO. Momenteel zijn 240 miljoen mensen wereldwijd besmet door dit zeer effectieve virus.