Help, we worden bedolven onder plastic


plastic op strand

In Europa wordt jaarlijks ongeveer 26 miljoen ton plastic afval gedumpt. Nog geen derde daarvan wordt gerecycled. De rest landt op stortplaatsen of in de natuur. In de Stille Oceaan ligt al een drijvend eiland van plastic vier keer zo groot als Duitsland. Volgens gegevens van de EU is tot 85 procent van het afval op Europese stranden plastic, waarvan de helft wegwerpproducten voor eenmalig gebruik zijn.

Het wordt, kortom, tijd om iets aan dit probleem te doen.

Al in januari eisten de Europese autoriteiten in een ‘plastic-strategie’ dat alle kunststoffen in 2030 recycleerbaar zouden moeten zijn. Nu legt ze concrete voorstellen op tafel ter bescherming van de oceanen. Volgens de EU moeten vooral plastic voorwerpen worden verboden, waarvoor minder schadelijke alternatieven bestaan, zoals plastic borden en rietjes. de Europese Commissie heeft zich ook gericht tegen plastic producten die het meest worden aangetroffen in zwerfvuil. Deze omvatten bestek en servies, drinkrietjes, eetstokjes, houders voor ballonnen en – zoals al eerder uitlekte – wattenstaafjes.

Bovendien wil de Commissie het maken van producten voor eenmalig gebruik ontmoedigen. Daaronder fastfoodverpakkingen, ballonnen, drankverpakkingen en deksels. Er komt een apart regime met statiegeld voor flessen of drinkbekers. Producenten van chipzakken, sigarettenfilters en andere producten die vaak in het milieu worden aangetroffen, moeten worden betrokken bij de kosten van afvalinzameling en voorlichtingscampagnes.

Commissaris voor begroting Günther Oettinger wil bovendien een plasticbelasting. Die belasting zouden EU-landen aan de EU moeten betalen voor plastic afval. Oettinger spreekt van 80 cent per kilo. Dat zou een stimulans zijn om meer te recyclen of andere oplossingen te zoeken. Wanneer en of de heffing er daadwerkelijk komt, is echter nog onduidelijk.