Help! De Alpen vergroenen


Er voltrekt zich een langzame ramp, op korte afstand van Nederland. De Alpen zijn hun sneeuw aan het verliezen. Wetenschappers hebben 38 jaar aan satellietfoto’s met elkaar vergeleken en zien dat de bergen steeds groener aan het worden zijn.

De gemiddeld warmere temperaturen zorgen dat de bergen steeds meer vegetatie krijgen. Planten kunnen de warmte van de zon heel goed opslaan en het effect van klimaatverandering versnellen. Daarom is groen in dit geval geen goede kleur. Hetzelfde gebeurt momenteel op Antarctica.

Een team van de Zwitserse Nationale Wetenschapsraad analyseerde foto’s van de Alpen, genomen tussen 1984 en 2021. Daarbij keken ze alleen naar gebieden boven de 1700 meter, waarbij ze de gletsjers buiten beschouwing lieten – hoewel die ook krimpen. Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat in de zomer 10 procent van de voormalige witte bergen geen sneeuw meer had.

Ook zagen de onderzoekers 77 procent meer vegetatie op de bergen, een aanwijzing dat ook op besneeuwde toppen de temperaturen aan het stijgen zijn. Dat betekent dat op die toppen de sneeuw veel minder diep is dan voorheen, zodat planten er bovenuit komen. Vandaar dat we steeds minder kunnen skiën.