‘Helikopterouder’ zorgt voor angstig kind


Ouders die hun kinderen niet met rust kunnen laten, zelfs spelen voordoen, zijn in opkomst. Zodanig, dat er zelfs een term voor is bedacht: de helikopterouder.

Niet mee bemoeien.
Als een wentelwiek zweven ze constant boven hun kroost, spiedend naar een mogelijkheid om in te grijpen. Maar deze vorm van opvoeden is helemaal niet zo goed, beweren onderzoekers van Macquarie University in Sidney, Australië.

Kinderen werden op 3 en 4-jarige leeftijd onderzocht en vervolgens vijf jaar later. Om te bepalen of er sprake was van helikopteropvoeding werden de kinderen aan het spelen gezet met hun moeders erbij. Die kregen de instructie om zich alleen met hun kinderen te bemoeien als die het nodig hadden. Via camera’s werden ze ondertussen bespied door psychologen.

Er bleek een duidelijke correlatie te zitten tussen bemoeizuchtige moeders en angstige kinderen. Helikopterouders hadden kinderen die minder communiceerden met vreemden en die veel minder behoefte hadden om nieuwe dingen te proberen. Ook kinderen van angstige en depressieve moeders waren zelf angstig geworden.

De angst manifesteerde zich al op 4-jarige leeftijd en was vijf jaar later alleen maar erger geworden.

Follow Faqtman on Twitter