Helft tweeling terug op aarde


tweelingstudie2

Vandaag zet de mensheid een belangrijke stap op weg naar een bemande missie naar Mars. De Amerikaan Scott Kelly is namelijk na een jaar terug op aarde. Bijzonderheid: Scott zal snel herenigd worden met zijn tweelingbroer Mark.

Het is voor het eerst dat een helft van een tweeling naar de ruimte is geweest. Daarom grijpt Nasa dit feit aan om beide broers uitgebreid te onderzoeken. Van beide mannen is tijdens het afgelopen jaar bloed, speeksel en stoelgang afgenomen. De komende weken gaan ze nog een keer uitgebreid door de medische mangel. Daarbij zullen ook genetische tests worden gedaan.

De vraag die Nasa beantwoord wil zien, is of het verblijf in de ruimte Scott een wezenlijk andere man heeft gemaakt dan Mark. Hebben zijn genen veranderingen ondergaan? Is hij sterk verouderd ten opzichte van zijn broer? Heeft hij blijvende schade opgelopen die zijn broer niet heeft?

De antwoorden op die vragen vormen belangrijke informatie bij het ontwerpen van een bemande Mars-missie. Daarbij zullen mensen lang onderweg zijn, maar tot nu toe is onbekend of dat wel veilig is. Als een lang verblijf in de ruimte ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid, moeten we dan wel mensen sturen?

Scott is in veel opzichten het ideale proefkonijn voor dit experiment. Hij is al drie keer eerder in de ruimte geweest. Nu bijna een jaar. Nasa wil dit experiment in de toekomst herhalen met andere tweelingen. De bedoeling is dan om een astronaut drie of vier jaar rondjes rond de aarde te laten draaien.