Helft bevolking straks bijziend

Schermpjes zijn schuld


ogenkaart

Tegen 2050 zal meer dan de helft van de wereldbevolking last hebben van myopie, of bijziendheid. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse vereniging van oogartsen op hun jaarlijkse conferentie. De schuldige zijn vooral de schermpjes waar iedereen de hele dag naar zit te turen.

In Europa heeft nu al een derde van de bevolking zulke slechte ogen dat een bril of lenzen nodig zijn om in de verte te kijken. De slechtste ogen in Europa hebben jongeren in de leeftijd van 25 tot 29 jaar. Maar ook kinderen zien steeds slechter, vooral in Aziƫ. In sommige stedelijke gebieden in Oost- en Zuidoost-China is bijziendheid onder jongvolwassenen een ware epidemie. Tachtig tot wel negentig procent van de schoolverlaters heeft het.

Bijziendheid, of myopie, betekent dat iemand voorwerpen die ver weg zijn niet scherp kan zien. De oorzaak ligt waarschijnlijk in het onvoldoende trainen van de oogspieren door veel naar objecten te kijken die zich dichtbij het oog bevinden. Oorspronkelijk waren dat vooral boeken, maar schermpjes nemen die functie langzaam over. Vooral ook omdat ze kinderen binnen houden. Juist buiten spelen is goed voor de ogen. Ieder uur extra in de buitenlucht per week verkleint de kans op slechte ogen met 2 procent.

De American Academy of Ophthalmology trekt de trends van nu door naar de toekomst en ziet binnen enkele decennia bijziendheid als de norm, niet de uitzondering. Overheden moeten maatregelen nemen, vinden ze. Dat kan zijn verplicht buitenspelen, minder schermpjes voor jonge kinderen en meer controle door oogartsen. Het liefste wereldwijd.