Hele wereld is te dik


zwaarlijvig

Zwaarlijvigheid is wereldwijd een groot probleem aan het worden. Zelfs in ontwikkelingslanden neemt het aandeel dikkerds snel toe, in sommige landen zit tussen ondervoeding en te veel voeding maar een generatie. Tussen 1980 en 2015 is het aantal te dikke personen in meer dan zeventig landen verdubbeld, blijkt uit cijfers van het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) in het Amerikaanse Seattle.

Nu is 30 procent van de wereldbevolking al te dik, 2,2 miljard mensen. Koploper is de Verenigde Staten, waar de meest zware mensen op de planeet wonen. Maar ook een land als Egypte heeft 35 procent mensen met overgewicht. India en China kennen de meeste dikke kinderen. De minst dikke landen zijn Bangladesh en Vietnam, waar respectievelijk 1,2 en 1,4 procent van de bevolking te dik is.

Per jaar sterven 4 miljoen mensen wereldwijd aan de gevolgen van overgewicht. Tweederde krijgt een storing van de bloedsomloop, zoals een hartaanval. Ook nierfalen en diabetes eisen veel levens. Bij sommige vormen van kanker is zwaarlijvigheid ook een oorzaak. Volgens de onderzoekers is het aanbod van calorieën voor veel volkeren dramatisch gestegen, terwijl de beweging afneemt.