‘Heineken smeerde genocide’


Heineken

Bier speelde een belangrijke rol in de genocide in Rwanda in 1994. De leverancier van dat bier was een brouwerij die het eigendom is van Heineken. Dat schrijft journalist Olivier van Beemen in zijn nieuwe boek Heineken in Afrika. Hij vertelt daarin hoe Primus bier de volkerenmoord in het centraal gelegen Afrikaanse land ‘smeerde’.

Heineken had de productie in Rwanda kunnen terugschroeven of zelfs stoppen tijdens de genocide, maar volgens het boek draaide de Bralirwa brouwerij van Heineken juist ‘een topperiode’ terwijl het bloed door de straten vloeide. De trucks van de brouwerij reden gewoon door, terwijl er een burgeroorlog aan de gang was. Schijnbaar zonder tegengehouden te worden.

Heineken heeft altijd volgehouden dat het niet anders kon. Het is moeilijk keuzes te maken ‘met een geweer in je rug’. Maar volgens expats in Rwanda die Van Beemen heeft gesproken, is dat onzin. ‘Natuurlijk had Heineken kunnen zeggen: jongens, we trekken de stekker eruit tot het weer rustig is’, zegt een anonieme voormalige medewerker van Heineken in Rwanda.

Bier zorgde dat de genocideplegers hun schuldgevoel konden vergeten. Er werden zelfs wedstrijdjes gehouden wie de meeste mensen kon afmaken. De winnaar kreeg dan een fles bier. Een van de daders die aan het woord komt in het boek, vertelt over het belang van bier. ‘We waren uitgeput van ons werk (slachten), we werden hebberig, we feestten erop los en dronken zoveel we wilden.’