‘Heilige Graal is gevonden’


Het is een van de meest mysterieuze objecten ter wereld. En naar nu blijkt, zou hij al jaren gewoon te zien zijn, in een Spaanse kerk. We hebben het over de Heilige Graal, de beker waaruit Jezus zou hebben gedronken bij het laatste avondmaal. Volgens historici Margarita Torres en José Miguel Ortego del Rio staat de beker in de basiliek van San Isidoro (foto) in het Spaanse León.

Het werk van de Spanjaarden leest als een boek van Dan Brown. Met hulp van stukken perkament uit Egypte konden ze de geschiedenis van de beker herleiden van de tafel van Jezus tot de Heilige-Grafkerk in Jeruzalem. Van daaruit zou de beker naar Spanje zijn meegenomen door de koningen van León. Die hebben de beker in de basiliek geplaatst.

Is dat de waarheid? Alleen al in Europa zijn 200 bekers bekend waarvan wordt beweerd dat ze de Heilige Graal zijn. In Spanje zijn drie andere kelken bekend die zo worden benoemd.

De Basiliek van San Isidoro heeft de deuren tijdelijk moeten sluiten. Zo veel mensen willen de beker zien, dat er wordt gezocht naar een betere plek om het ding tentoon te stellen.