Heftige emoties leiden tot ongelukken


Automobilisten die een emotioneel beladen gesprek voeren maken meer rijfouten, blijkt uit een Britse studie.

Voer geen verhitte discussie met een collega terwijl je autorijdt, praat geen conflict uit met je geliefde, en heb het onder het rijden niet over die zenuwslopende presentatie die je moet geven. Tenminste dat is het advies van wetenschappers aan de Open Universiteit in Walton Hall en de Universiteit van Sussex in Engeland.

Het was al bekend dat onze rijprestaties drastisch achteruit gaan als we mobiel bellen, maar nu is ook gebleken dat het type gesprek waarin je verwikkeld bent invloed heeft. Van gesprekken die heftige emoties oproepen gaan we slechter rijden.

26 proefpersonen van wie de helft een spinnenfobie had, werden aan een rij-simulatietest onderworpen. Sommigen van hen konden ongestoord een virtuele auto besturen, terwijl anderen al rijdende een gesprek moesten voeren over spinnen. De onderzoekers keken ondertussen hoeveel fouten de proefpersonen maakten: Vergaten ze hun knipperlicht niet aan te zetten? Hielden ze zich wel aan de snelheid? Kropen ze niet te dicht op hun voorganger?

Oeps...

Bovendien keken de onderzoekers wat er gebeurde met de hartfrequentie, oogbewegingen en algehele angstgevoelens van de proefpersonen. De proefpersonen met spinnenfobie maakten veel meer fouten in het verkeer als ze een emotioneel beladen gesprek over spinnen moesten voeren. De niet fobische mensen daarentegen konden prima rijden terwijl ze over spinnen babbelden. Het gaat dus niet om het gesprek maar om de emotie die het gesprek uitlokt.

Ook werden er opmerkelijke verschillen in de oogbewegingen tussen de verschillende proefpersonen gezien. De angsthazen hadden last van tunnelvisie. In plaats van de hele omgeving te overzien, focuste zij zich op een klein stukje van de weg, wat tot gevolg had dat ze potentiële gevaren niet zagen aankomen.

‘Ons onderzoek toont aan dat het voeren van een geëmotioneerd gesprek invloed heeft op je rijprestaties’, zegt onderzoeker Gemma Briggs. Deze resultaten insinueren bovendien dat mensen met rijangst een gevaar zijn op de weg. Als je angstig achter het stuur kruipt, zie je minder, maak je meer fouten, en word je alleen maar bevestigd in je angst. Zie je wel, autorijden is gevaarlijk.

Bron: Transportation Research Part F: Traffic Psychology and Behaviour. Foto: Bengt-re, Flickr