‘Heetste januari ooit’


Het klimaatdebat raast voort. Deze winter koud? Nee hoor, zeggen sommige klimatologen, hij is juist loeiheet.

‘Afgelopen januari, was volgens de satellietgegevens de warmste januari die we ooit hebben gezien.’ Aan het woord is Neville Nicholls van Monash University School of Geography and Environmental Science in Melbourne (Australië).

Volgens Nicholls leidt de hele discussie rond de IPCC en de koude winter in Europa en de VS af van het feit dat het steeds warmer wordt.

De Faqt redactiefietsen, afgelopen 'hete' januari.
De Faqt redactiefietsen, afgelopen 'hete' januari.

‘Afgelopen november was de warmste november ooit, november tot en met januari als geheel is de warmste november-januari periode die de wereld ooit heeft meegemaakt’, zei Nicholls tegen persbureau Reuters.

Overigens mogen we dat ‘ooit’ van Nicholls met een korrel zout nemen, de Australiër gebruikt satellietgegevens die beschikbaar zijn sinds 1979.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zei in december dat 2000-2009 het warmste decennium was sinds het begin van metingen in 1850, en dat 2009 waarschijnlijk het vijfde warmste jaar zou worden. Uit WMO gegevens blijkt dat acht van de tien warmste jaren zijn voorgekomen sinds 2000.

Andere klimatologen bestrijden deze metingen overigens. Duitse onderzoekers zeggen dat de gemiddelde temperatuur van de wereld juist stabiel is en dat we de komende decennia wellicht een daling van temperaturen zien. Weer andere onderzoekers denken dat het zinloos is om een wereldwijde gemiddelde temperatuur uit te rekenen omdat de aarde een te complex geheel is. Je zou geen zinvol gemiddelde kunnen meten.

Wat denken jullie? Reacties zijn welkom!