Heet nieuws: Duitsland wint WK


Althans, als we een Duitse natuurkundige mogen geloven. Hij ontwikkelde een formule die voetbalwedstrijden voorspelt en weet het zeker: Duitsland Weltmeister.

Professor Metin Tolan is ervan overtuigd dat de Duitse aanvoerder Michael Ballack de World Cup boven zijn hoofd zal heffen op 11 juli. De hoogleraar natuurkunde, die werkt aan de Universiteit van Dortmund, heeft een formule gemaakt gebaseerd op eerdere prestaties van de Mannschaft . Volgens die formule wordt Duitsland met 66 procent kans de winnaar van het WK.

Duitsland scoort! Wie weet welk WK dit is en tegen wie Duitsland hier scoort, wint een anti-hik set. Antwoorden in de reacties hieronder. Foto: Wasted Time.
Foto: Wasted Time.
Onze oosterburen wonnen het WK won drie keer, in 1954, 1974 en 1990; de gemiddelde plaats van Duitsland in alle toernooien is 3,7. Op die gegevens heeft de Prof een zogenoemde besselvergelijking losgelaten, een formule die in de natuurkunde wordt gebruikt om ingewikkelde processen te voorspellen. Uit deze complexe berekening komt Duitsland naar voren als meest waarschijnlijke winnaar.

Qua tegenstanders moet de Mannschaft inderdaad ver kunnen komen. Het Duitse team moet eerst Australië, Servië en Ghana in groep D zien te verslaan. De finale wordt volgens Tolan Duitsland-Engeland.

Mocht het op penalty’s aankomen om de finale te beslissen, dan heeft Tolan ook nog een tip voor de Duitse trainer. ‘De zwakste speler moet de eerste penalty nemen, dan de twee-na zwakste en ga zo maar door,’ zei hij tegen Der Spiegel. ‘Dan hebben sterkere spelers alsnog de mogelijkheid om missers te compenseren.