Heelal barst van bewoonbare planeten


De kans dat er leven op een andere planeet bestaat, is groter dan tot nu toe werd gedacht. Een groep sterrenkundigen heeft zich door data van de Kepler sonde geploegd en komt tot de conclusie dat rond 22 procent van de zon-achtige sterren in de ruimte planeten draaien die in precies de goede zone zitten.

Die dunne schil rond een ster, ook wel het Goudhaartjegebied (Goldilocks zone) genoemd, is niet te dicht bij de ster en niet te ver. Daardoor is de temperatuur er precies goed voor het ontstaan van leven. Algemeen werd aangenomen dat planeten in die zone relatief zeldzaam waren.

Uit de data van Kepler – de sonde die inmiddels stuk is – blijkt echter iets anders. De sterrenkundigen die dit onderzoek deden bekeken 150.000 sterren; ongeveer 42.000 lijken qua omvang en helderheid op onze zon. Bij 10 van die sterren vonden ze planeten in het Goudhaartjegebied.

Maar, zo betogen deze experts, Kepler kan lang niet alle planeten zien. Als ze al zo makkelijk 10 van dergelijke planeten vinden, dan moeten er veel meer zijn. Met een hoop rekenwerk komen ze op 22 procent. Daarbij onderstrepen ze dat niet al die planeten automatisch geschikt zijn voor leven. Een planeet moet ook nog de juist atmosfeer hebben en er dienen bepaalde chemische stoffen voor te komen om leven te verwekken.

De studie van onder andere de universiteit van Hawaiï staat in het vakblad PNAS.