Heel Swaziland wordt besneden


Aids is een groot probleem in het Afrikaanse koninkrijkje Swaziland. De oplossing is nabij, alle mannen worden besneden.

Koning Mswati III van Swaziland houdt er niet van om dingen half te doen. Hij heeft 14 vrouwen, ontelbare kinderen en zijn vermaak bestaat uit tienermeisjes met blote borsten die voor hem dansen. Maar volgens de koning is hij er vooral voor zijn onderdanen.

Mswati III
Komend jaar wil hij Aids aanpakken. Naar schatting een kwart van de 1,2 miljoen inwoners van Swaziland heeft HIV. Er zijn geen medicijnen beschikbaar. De bevolking staat op de nominatie gedecimeerd te worden. Dus heeft Mswati aangekondigd dat alle jongens en mannen van 14 tot 49 besneden moeten worden. Er zijn studies die aantonen dat besneden mannen het virus minder makkelijk oplopen.

Eerder verordonneerde de koning al dat meisjes onder de 18 die maagd zijn, kwastjes in hun jaar moesten vlechten. Zo konden mannen zien wie ze met rust moesten laten. De koning trouwde vervolgens zelf wel een 17-jarige. In 2001 riep de koning bovendien dat alle mensen met aids gebrandmerkt moesten worden, maar dat plan is niet uitgevoerd.

Het plan om iedereen te besnijden kost 21 miljoen euro. Volgens de koning moet het land op deze manier aidsvrij zijn in 2020.

Follow Faqtman on Twitter