‘Heel Europa was ondertunneld’


Onder Europa ligt een complex netwerk van tunnels dat duizenden jaren oud is, zegt een Duitse archeoloog.

Van Schotland tot Turkije is Europa een gatenkaas. Onder onze voeten liggen duizenden tunnels die vele duizenden jaren geleden zijn uitgegraven. Dat is de crux van het boek Secrets Of The Underground, dat binnenkort wordt uitgebracht. Dat klinkt als een broodje aap, totdat je leest dat de schrijver de gerenommeerde Oostenrijkse archeoloog Dr Heinrich Kusch is.

Kusch heeft zijn werkzame leven lang grotten en tunnels onderzocht. Hij komt tot de conclusie dat we de steentijd misschien beter de ’tunneltijd’ zouden kunnen noemen. Onze voorouders zijn zo’n 12.000 jaar geleden namelijk als gekken gaan graven.

Kusch vond in Beieren bijvoorbeeld een door mensen uitgegraven tunnelstelsel van 700 meter lengte. Ook in Oostenrijk, Italiƫ en Frankrijk liggen nog steeds lange tunnels, compleet met ondergrondse kruisingen. Grote delen zijn ingestort, maar Kusch denkt dat veel tunnelcomplexen met elkaar waren verbonden in een netwerk. Waar tunnels niet mogelijk waren, liep een pad een tijd bovengronds.

Waarom? Daarover kan de Duitse archeoloog alleen speculeren. Waarschijnlijk waren de tunnels een veilige manier om van A naar B te komen. Of om onder vijanden door te kunnen lopen en ze van achteren aan te vallen. Volgens Kusch waren latere mensen bang voor de lange tunnels. Ze bouwden vaak een kapel aan de ingang, omdat ze dachten dat het een doorgang naar de hel was.