Hechten? Wonden lijm je nu


wondlijm

Een internationaal team van wetenschappers heeft een nieuwe lijm uitgevonden. Niet om gebroken kopjes mee te repareren, maar om wonden bij mensen dicht te maken. Volgens de uitvinders kan het levens gaan redden. Het kleverige goedje heet methacryloyl-tropoelastin, maar omdat je het misschien moeilijk vindt om die naam te onthouden mag je het ook MeTro noemen.

De lijm breng je aan op de open wond, waarna het een minuut moet drogen. Er zijn eerder pogingen gedaan om met lijm wonden dicht te maken, maar het bijzondere aan deze versie is dat de dichting flexibel is en meebeweegt met de huid. Dat vermindert ook de kans op littekens.

Uit tests blijkt dat wonden op deze manier twee keer zo snel helen. Ook bijzonder is dat er een afbreekbare versie is gemaakt. Die lost na verloop van tijd weer op, zodat via de wond bijvoorbeeld een operatie kan worden verricht. Dat kan handig zijn na een ongeluk, als paramedici de wond moeten dichten, maar een chirurg er later wel bij moet.

Tot nu toe is de lijm alleen getest op dieren, menselijke proeven starten binnenkort. Bij varkens, die qua lichaamsopbouw veel op mensen lijken, werkte de lijm wonderwel. De verwachting is dat het bij mensen niet anders zal zijn, schrijven de onderzoekers in het medische vaktijdschrift Science Translational Medicine.