Heb jij nog yeti-haar?


De universiteit van Oxford en het zoölogiemuseum van Lausanne hebben hun krachten gebundeld om voor eens en voor altijd, met de nieuwste technieken, antwoord te geven op de vraag: heeft de verschrikkelijke sneeuwman ooit bestaan? En waarom ook niet, na het nieuws dat zeemeerminnen misschien wel echt bestaan, klinkt dit niet eens zo gek.

De verschrikkelijke sneeuwman volgens Flickr.com/cheekycrows3

De twee instellingen roepen hulp van ‘het volk’ in om hun onderzoek te kunnen starten. Iedereen die materiaal heeft dat van een yeti zou kunnen zijn, het liefst met DNA eraan, wordt gevraagd dat voor september op te sturen. Het team zal van september tot november de meest interessante inzendingen gaan onderzoeken.

Omdat veel verschillende culturen verhalen kennen over verschrikkelijke sneeuwmannen, die ze bigfoot, sasquatch, meh-teh, almasty, migoi en orang pendek noemen, zijn de wetenschappers benieuwd wat nou de oorsprong is. Gaan de verhalen stiekem over besneeuwde beren of waren het Neanderthalers die zich aangepast hadden aan de barre weersomstandigheden?

Onderzoeker Bryan Sykes van Oxford vertelt aan Wired.co.uk dat wetenschappers nog steeds niet overtuigd zijn van het bestaan van yeti’s omdat de bewijzen tot nu toe wat dun waren of gewoonweg verzonnen: “Door recente ontwikkelingen kunnen we genetisch materiaal veel beter analyseren. De resultaten kunnen ons veel vertellen over de oorsprong van het DNA-materiaal en daardoor meer informatie geven over Neanderthalers en andere mensachtigen.”

Follow Faqtman on Twitter