Heb jij het licht gezien?


Honderden Nederlanders hebben gisteravond naar de lucht zitten staren, ze hoopten een glimp op te vangen van het Noorderlicht. Helaas was het op veel plekken bewolkt. Op Twitter was het onderwerp uren trending door een geweldige zonsondergang op Texel. Men hoopte op meer, maar kwam bedrogen uit.

Zo ging de zon onder op Texel (foto van Twitter)

Noorderlicht, officiele naam: Aurora Borealis, is normaal gesproken alleen in de buurt van de Noordpool te zien. Maar Noord-Europa, waar onder Engeland kon de afgelopen dagen ook meegenieten van het lichtspektakel. Op deze kaart van de Britse krant The Guardian kan je zien waar het groene licht is waargenomen. Ondanks het wolkendek hebben twee Nederlanders – en een eenzame Spanjaard – het groene licht gezien.

Het noorderlicht is de afgelopen dagen wat groter dan normaal doordat de zon zo actief is. Rond 20 januari waren er zonnevlammen. Een zonnevlam is een explosie van superheet plasma. Door die explosie worden grote aantallen protonen, elektronen en ionen de ruimte in geslingerd. In dit geval richting de aarde. Het licht ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes botsen met de atmosfeer.

Zonnevlammen zorgen trouwens niet alleen voor mooi licht, ze kunnen ook nare gevolgen hebben. Ze hinderen mobiele telefonie en het vliegverkeer.

Heb jij het Noorderlicht gezien in Nederland? We zijn benieuwd naar je beeld! Mail je foto’s naar info(at)faqt(punt)nl, dan zetten we ze online.

Follow Faqtman on Twitter