Heb jij de A-factor?


Of mensen je aardig vinden blijkt af te hangen van één bepaald gen. Mis je dat gen, dan vinden zelfs vreemden je minder leuk.

Mensen met een bepaald type oxytocine-gen worden aardiger gevonden dan mensen die een oxytocine-gen van een ander type hebben, blijkt uit Canadees onderzoek.

Het hormoon oxytocine wordt al langer in verband gebracht met zorgzaamheid en aandacht voor anderen. Oxytocine wordt daarom ook wel het knuffelhormoon genoemd. Uit eerder onderzoek blijkt dat het gen dat verantwoordelijk is voor de oxytocineproductie in drie varianten bestaat: GG, AG of AA. Je hebt dus genen van één van de drie types. Wetenschappers van de Universiteit van Toronto wilden weten of de verschillende genen ook verschillend gedrag opleveren.

Heb je het aardigheidsgen of heb je het niet? Foto: Xuan Zheng (Flickr)

Ze deden daarom een proef met 23 vrijwilligers van wie bekend was welk type oxytocine-gen ze hadden. De proefpersonen moesten luisteren naar hun partner, die ze vertelde over een nare ervaring uit zijn of haar leven. Het gesprek werd gefilmd en die beelden werden later zonder geluid getoond aan een groep van meer dan 100 vreemden. Die toeschouwers moesten aangeven hoe betrouwbaar, meelevend en liefdevol de luisterende partner was.

Mannen en vrouwen met het oxytocine-gen van het type GG scoorden veel hoger op die eigenschappen dan partners met genen van de andere twee types. Volgens de onderzoekers komt dat doordat mensen het het type GG meer oogcontact maken, meer glimlachen en meer bevestigend knikken. Dat gedrag zorgt ervoor dat zelfs volkomen vreemden iemand aardig vinden.

Als proefpersonen van de verschillende gentypes zelf worden ondervraagd over hun gevoelens blijkt dat mensen met de types AG of AA over het algemeen minder positief in het leven staan en hun kinderen minder goed aanvoelen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat in die groep ook meer autisme voorkomt.

Follow Faqtman on Twitter