Havik houdt zich aan snelheidslimiet


De havik is een echte snelheidsduivel. Als een volleerde gevechtspiloot vliegt hij langs bomen en struikgewassen op jacht naar zijn prooi. Met zijn superreflexen past hij constant zijn vliegrichting aan, en houdt hij zich aan een bepaalde snelheidslimiet: de vliegsnelheid waarboven een botsing onvermijdelijk is.

Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben nu de snelheidslimiet van deze vogels én onbemande luchtvaartuigen, of drones, in kaart gebracht. Het team van robotexpert Emilio Frazzoli maakte een wiskundig model van de kans op een botsing bij een bepaalde vliegsnelheid en bomendichtheid.

Het onderzoeksteam zag dat boven een bepaalde snelheid een crash tegen een boom vrijwel niet tegen te houden is. Net onder die snelheid zou een vogel eeuwig kunnen doorvliegen zonder ook maar één incident. Ook voor een robotvliegtuig gaat dit op. In theorie althans; de voertuigen gaan nu vaak langzamer dan ze zouden moeten kunnen. Als het zicht bijvoorbeeld slechts vijf meter is, dan zal het vliegtuig met een snelheid vliegen die remmen binnen vijf meter mogelijk maakt. Heel anders dan een vogel: die vertrouwt erop dat bij nadering van een groepje bomen, er altijd wel een nieuwe opening zal verschijnen vóór de mogelijke botsing.

Op dit moment test het team van MIT hun model in real life bij duiven, en ontwikkelen ze een simulatiegame die het gedrag van mensen en hun vliegsnelheid in een bos kan testen.

Bron: MIT

Beeld: Christine Daniloff

Follow Faqtman on Twitter