Harvard professor houdt vol: we zijn bezocht door buitenaardsen

'Welkom bij de intergalactische club'


Oumuamua buitenaardsen

Avi Loeb, astronoom van de gerenommeerde Amerikaanse universiteit Harvard, is er zeker van. We zijn in 2017 bezocht door een sonde van een beschaving uit het heelal. Of er nog buitenaardsen aan boord waren of dat het een afgedankt voertuig is dat door de ruimte blijft zoeven, dat is volgens hem niet vast te stellen. Maar dat doet er ook niet zoveel toe, heeft hij gezegd in een interview met de Israƫlische krant Haaretz.

Daarin gaat Loeb met gestrekt been door op mensen die hem voor gek verklaren. De astronoom publiceerde eind vorig jaar met een collega een artikel in een academisch vakblad, waarin hij zei dat object Oumuamua, een soort sigaarvormige meteoor die in oktober 2017 langs de aarde scheerde, wel eens door buitenaardsen kan zijn gemaakt. Daarop viel de halve wetenschappelijke wereld over hem heen.

Het interesseert Loeb niets. In het interview in Haaretz zegt hij dat we niet te schuchter moeten zijn als het aankomt op de mogelijkheid dat we buitenaards bezoek krijgen. ‘Als we ooit buiten ons zonnestelsel komen, zullen we veel meer van dit soort verkeer zien’, vertelde hij de interviewer. ‘Misschien krijgen we dan ook wel een bericht, welkom bij de intergalactische club.’

Volgens Loeb is de baan van Oumuamua niet anders te verklaren dan dat het ding een aandrijving heeft. Het had zo’n hoge snelheid en ging zo dicht langs de zon dat er wel een motor in moet zitten. Misschien een zonnezeil of een aandrijving die werkt op zeer geconcentreerde radiogolven. Zulke golven- flitsen eigenlijk – nemen we soms waar in het heelal en Loeb heeft al eerder gezegd dat het wel eens de motoren van ruimtevaartuigen kunnen zijn.

Dat andere wetenschappers dat veel te speculatief vinden, is aan Loeb niet besteed. In Haaretz zegt hij dat wetenschap geen populariteitswedstrijd is. De bewijzen voor buitenaards leven stapelen zich volgens hem op. Je moet het alleen wel willen zien. Of horen.